Publicerad: 2011-02-12 18:48
SaSe går all-in
Rakaka satte sig ned med kanske den mest framgångsrika WarCraft III-spelaren i Sverige och pratade om karriären och comebacken i StarCraft II.

Utanför Assembly:s LAN-lokaler hittar vi en restaurang där vi sätter oss ner och beställer in något att dricka. Kim "SaSe" Hammar har redan åkt ur turneringen efter en förlust mot Team Liquid-spelaren ret. Trots att han inte verkar helt nöjd verkar inte förlusten tagit speciellt hårt när han berättar om motståndet.

– Jag märker skillnaden på Ret och HuK, nämner han; det är ju en enorm skillnad jämfört med de andra. När HuK "4-gate-pushade" såg man hur perfekt och detaljerat han genomförde det.

Vi diskuterar vidare kring Korea eftersom både HuK och Ret spelar i den koreanska toppligan GSL och självklart, likt alla andra får frågan, är frågor kring en eventuell flytt till StarCraft-mekkat aktuellt. Det verkar dock inte som en självklarhet för den svenske protoss-spelaren.

– Skulle jag vilja bo i ett progaming-hus så skulle det vara i antingen Kina eller Korea, men det är gött att vara hemma just nu. Jag vill dessutom bli bättre innan jag åker.

Det är dock inte helt uteslutet. Kim påpekar att en flytt till Korea eventuellt skulle vara nödvändig om han känner att han, som europé, halkar efter de koreanska proffsen. Det samma skulle gälla om hans utveckling skulle stagnera i Europa och behöver fler utmaningar.

Huruvida Hammar ska bli bäst i världen kan han dock inte svara på.

– Man får ta det som det kommer. Det är kul att spela, och när man håller på med en och samma sak ser man djupare och djupare på det. Man hittar nya saker och hemligheter.Karriären
Kim Hammar var under sin tid en av de bästa internationella spelarna, utanför Korea, i WarCraft III. Han har en lång lista av prestationer som riktigt tog fart under WEG 2005 där han reste till Korea och placerade sig på femteplats. De kommande åren fortsatte göteborgaren att visa styrka under ett flertal DreamHack-turneringar, Samsung European Championship, World Cyber Games och BlizzCon.

Någonstans tog dock karriären slut och Hammar försvann från gaming-radarn efter att han i Januari 2009 bröt med sin sista klubb Team ALTERNATE. Vi gled snart in på gamla minnen och vi fastnade vi frågan huruvida han skulle kunna tänka sig att spela WC3 idag.

– Det känns segt bara att tänka på det. Jag har spelat sönder det så mycket så det känns helt värdelöst. Jag skulle nog aldrig kunna tänka mig att spela igen. Däremot tycker jag fortfarande att det är balanserat.

Alla minnen är dock inte dåliga. Kim berättar att precis när han gått ut gymnasiet var WarCraft roligt, och liksom han tycker nu så menar han att han gillade att få dyka ner i spelet på djupet och lära sig allt om det.

Under långa perioder levde Night Elf-spelaren i Kina med flertalet olika profiler från scenen. Under en period levde han tillsammans med det franska human-monstret Yoan "ToD" Merlo. Efter att hans gamingkarriär svalnat lite var det dock, som för så många andra, poker som lockade.

Innan han för ungefär 3½ månader sedan anlände i Sverige igen har han bott med både Hwang "Zacard" TaeMin och Cho "FoV" DaeHui för att tillsammans spela poker under en tre års tid. Både Zacard och FoV är legender för den WarCraft III-intresserade där de högt och lågt vunnit diverse titlar världen över.

Vad som fick WarCraft att tappa mark finns det många åsikter om. Som av en slump gick våran diskussion över till huruvida de höga lönerna varit en negativ effekt i slutändan. Kim vill dock inte kännas vid detta.

– Jag tror inte att höga löner förstörde. Jag tror det är alla klubbars fel; att ägarna vill ta ut för mycket. Jag tror inte att MYM:s utbetalda löner förstörde något.

Comeback
StarCraft II hade sedan flera månader tillbaka varit släppt men SaSe berättar att det inte var förränn bara några månader sedan han började spela. Det kom dock en dag då det vände och StarCraft blev allt.

– Jag tänkte satsa på livepoker, men en dag för cirka 3½ månader sedan förlorade jag en del pengar och tog en paus och spelade lite StarCraft 2. Sen tre månader har det varit StarCraft 2 som gäller.

Vi gled snart in på frågor kring skillnaderna på de båda spelen och vad som är positivt med att ha varit duktig på WarCraft III tidigare.

– StarCraft är ett svårare spel än WarCraft. Man måste ha bättre överblick och det handlar mer om mindgames. WarCraft handlade i princip om micromanagement – i stort sett inga mindgames alls.

Vad får du gratis från WarCraft?

– Det är nog speltänket, att man orkar sitta långa sessioner. Poker tror jag dock hjälper mig mer eftersom det är så mycket mindgames precis som i StarCraft.

Det gick dock snart upp för alla vid bordet att talang, kärlek och ett hårt träningsschema har hjälpt svensken att ta ikapp den tid han inte spelade. Att spela 30 matcher om dagen verkar inte vara något större bekymmer.

– Jag har inte alls svårt för att träna just nu för jag vill ju verkligen spela. Det är ett så nytt spel och det utvecklas snabbt så man måste ligga i.

– Det känns som att jag kommer ikapp mer och mer. Får någon månad sedan var det omöjligt att slå bra spelare, men det känns som att jag kommer närmare.

Här om veckan slog dock SaSe den väletablerade ukrainska protoss-spelaren White-Ra i SK-Gamings turnering Champions Trophy med övertygande 2:0. Kim förklarar att vinsten kom via en 4-gate-push i första matchen och ett mindgame i det andra.

Såklart rör vi vid ämnet kring balans och hur spelet är rättvist för alla raser. Kim verkar dock inte se några större brister i spelet just nu, liksom det skulle vara omöjligt att sätta fingret på vad som skulle behöva göras.

– Det är nog banorna [som skulle kunna balanseras]. De är för små och det är för lätt att göra en random strategi. Gör de större kartor får man dock ändra balansen. Det är svårt att veta eftersom det inte funnits så många stora kartor.

Huruvida spelet var balanserat eller inte lämnade vi åt sidan för att istället kika på varför SaSe gått från att spela Night Elf till att spela Protoss.

– Jag trodde att det skulle vara rätt för mig att spela Protoss eftersom de har mer hp precis som i WC3. Jag hade dock fel.

– Jag hade nog valt en annan ras om jag hade valt nu. Det kommer dock inte hända eftersom det tar så lång tid att börja om – det är inte värt det.

Klubben, livet, Assembly och mer
För ungefär en månad sedan blev det officiellt att SaSe skrev på för MYM. Trots utfallet från de föregående ägarna; nedstängningen och de "slösade" pengarna verkar allt funka som det ska nu.

– Ledningen har stöttat mig. De anmälde mig till Assembly och fixade allt, så det är inga problem alls. Jag och de andra i laget har inte tränat så mycket med varandra men vi pratar varje dag, samtidigt som de hjälper mig mycket eftersom de spelat mycket mer än jag.

Kim berättar att han just nu lever i sin hemstad Göteborg men jobbar inte. Om det skulle saknas pengar är poker alltid en utväg, men just nu – förklarar han – är det bara StarCraft II som gäller.

SÃ¥ vad tycker din familj om ditt jobb?

– Så länge jag gör nått är det OK. Min mamma är världens bästa mamma och hon hjälper till. Hon försöker hjälpa till så mycket hon kan.

Avslutningsvis ville Hammar tacka sina sponsorer i MYM; Razer, Western Digital och Puma, samt tacka familjen för stödet. Vi tackade SaSe för pratstunden innan han lämnade oss för att träffa de andra svenska StarCraft-spelarena på hotellet för att koppla av.
Genie

Nyhetsrapporteringen på RAKAKA är tillsvidare stängd. Nya projekt från RAKAKA presenteras senare.

Följ oss på Twitter:
@RAKAKA
@frenys
@greykarn

Mvh

ponde & gREYKARNNytt blod i en monoton tid, i ett monotont liv
RAKAKA: greykarn bloggar om sajtens uppgång och fall, esportens utveckling mellan 2006 och 2013.

Svensk dominans på DH Summer 2013
Svensk dominans på DH Summer 2013
EXTRA! Sverige regerade i alla grenar, svenskarna presterade på hemmaplan.

Rakaka snackar med Jaedong
Sjow innan ödesmatchen mot koreanska Life
DHS2013: Rakaka pratar med det svenska hoppet.

Rakaka snackar med Jaedong
Rakaka snackar med Jaedong
DHS2013: EndarS pratar Dreamhack i exklusiv intervju med en av världens största e-sportprofiler.

Lemondogs rekryterar LCS-lag & byter huvudsponsor
Lemondogs rekryterar LCS-lag & byter huvudsponsor
LOLEXTRA! Svenska Sverok-föreningen Lemondogs tar sig in i Riots superliga och byter Razer mot SteelSeries

Pengar rullar in som de ska för Mvp
Pengar rullar in som de ska för Mvp
CASH! Det går bra nu - Mvp puttar ner MC från pengatronen.

INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
EXTRA! Storslagen seger för världens bästa Terran (?) i WCS World Finals

Inatt avgörs WCS
Inatt avgörs WCS
SC2: Fyra koreaner gör upp om den första WCS-titeln. Kalaset startar 03:00!

HerO vinner WCS America
HerO vinner WCS America
SC2: Koreanerna dominerade WCS America.

Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
EXTRA! relic utmanar legendaren och det satsas NT$ 300 000Publicerad: 2013-06-18 23:33

Svensk dominans på DH Summer 2013
Stora svenska framgångar när DreamHack Summer 2013 avgjordes - svensk "doldis" plockar överraskande medalj och storlagen fortsätter att dominera.

Under helgen som passerade (lör-tis) arrangerades DreamHack Summer 2013 på Elmia i Jönköping. För svensk del skulle evenemanget visa sig bli en oerhörd framgång då vi kammade hem tre guld och ett brons (i tre av de största turneringarna) i vad som måste anses vara en av de bästa svenska turneringarna någonsin. Dessutom var det svenska LoL-stjärnor i de mest framgångsrika lagen.

Chockade Fighting-communityn
Först ut var turneringen i Street Fighter IV:AE som avgjordes under Lördagen. Världsmästaren och den tveklöst mest dominanta fightern Infiltration var på plats för att försvara sina två tidigare mästartitalar. Dessutom var som vanligt legenden Ryan Hart på plats och som har fyra DreamHack-titlar på sitt bälte. Men det var faktiskt ingen va dessa storfavoriter som tog hem segern. Istället stal svenska göteborgaren Popi showen. Genom att först besegra Infiltration med 2-0 och Ryan Hart i Winner-bracket så kunde inte Infiltration stå pall för svensken i finalen. Detta är troligtvis en av de största esporthändelserna på DreamHack. Infiltration har inprincip varit obesegrad i 2,5 år och alla vill nu lära känna svensken som har besgrat honom. Grattis Popi! Dessutom kom svenska Ettelman från Team Property på en härlig fjärde plats.

Bara The International kvar
I DoTA 2-turneringen var svenska The Alliance storfavoriter till segern, ett favoritskap som G1 League-vinnarna mäktade med att bära. Laget tog sig nämligen hela vägen till final där man ställdes mot Quantic från Frankrike.

Efter att ha plockat den första kartan skulle Alliance visa var skåpet skulle stå reda i karta två men det ville sig inte riktigt utan Quantic tilläts komma ikapp och utjämna men efter suveränt spel av svenskarna kunde matchen tillslut plockas hem med 2-1 och därmed försvarades DreamHack-titeln.

Även den gamle stjärnan kan än...
För de svenska Starcraft 2-stjärnorna är DreamHack ett speciellt evenemang, det kryllar av koreanska superstjärnor och det finns inget hellre vill göra än att vinna på hemmaplan och när alla favoriter faller måste någon annan ta klivet fram. Denna gång var det överraskande Jeffrey "Sjow" Brusi som i mångas ögon gjorde sin absolut bästa turnering sen IEM-vinsten för några år sedan.

Den hete och pånyttfödde Team prOperty-spelaren lyckades på sin väg fram till medaljerna bland annat besegra Harstem och superkoreanen Life. Dessvärre för Sjow blev den blivande DreamHack-mästaren StarDust för svår och Jeffrey fick nöja sig med en bronspeng och 20 000 SEK.

Dominansen är total!
När världens absolut mest dominerande lagmaskin NiP-Gaming spelar i en turnering är det knappt lönt att sia om utgången, de svenska superstjärnorna i CS:GO har inte förlorat många matcher under vägen till världstoppen och DreamHack skulle inte bli något undantag.

Efter att ha besegrat ryska Virtus.pro tidigt i turneringen defilerade ninjorna till final dit det svenska överraskningslaget Epsilon även tagit sig. Dessvärre för Epsilon gick det inte rubba Ninjas in Pyjamas denna gång utan NiP vann en komfortabel seger med 2-0 och för besväret fick man en prischeck på 70 000 SEK.

League of Legends-stjärnor
Även om Sverige inte har något helsvensk lag som är bland de bästa så gjorde svenskarna extremt bra ifrån sig. Först ut så vann Rekkles som inhoppare DreamHack League of Legends Championship tillsammans med Copenhagen Wolves, 70 000 SEK rikare. I LCS som drog igång på DreamHack så hade svenska Alexander "Jree" Bergström lekstuga med sitt Team Alternate som gick 5-0 på plats och har fått en fantastisk start på säsongen, läs mer här.


  Vinnare DH Summer 2013:

  SSFIV:AE
  1. Popi – 25 000 SEK
  2. Infiltration – 12 500 SEK
  3. Ryan Hart – 7 500 SEK
  4. Ettelman – 5 000 SEK

  DOTA2
  1. The Alliance – 140 000 SEK
  2. Quantic Gaming – 70 000 SEK
  3-4. Evil Geniuses – 25 000 SEK
  3-4. Team Dignitas – 25 000 SEK

  Starcraft 2
  1: StarDust – 60 000 SEK (750 WCS-poäng)
  2: Jaedong– 35 000 SEK (450 WCS-poäng)
  3-4: SjoW – 20 000 SEK (300 WCS-poäng)
  3-4: TaeJa – 20 000 SEK (300 WCS-poäng)

  Counter-Strike:GO
  1. NiP Gaming – 70 000 SEK
  2. Epsilon – 40 000 SEK
  3-4. LDLC.com – 25 000 SEK
  3-4. Virtus.pro – 25 000 SEK

  League of Legends
  1. Copenhagen Wovles – 70 000 SEK
  2. Dark Passage – 35 000 SEK
  3-4. Eternity Gaming – 25 000 SEK
  3-4. Heimerdingers Colossi – 25 000 SEK
Relaterat: DreamHack.se

Publicerad: 2013-06-09 22:18

Pengar rullar in som de ska för Mvp
Efter helgens topplacering i WCS seglar cashkungen Mvp upp på plats nummer ett över de spelare som vunnit mest pengar i StarCraft II.

Det går bra nu. Eller snarare dåligt för Jang 'MC' Min Chul som endast slutade i topp-32 i WCS Korea. I dag kunde han se sig omsprungen på SC2Earnings.com av Jeong "Mvp" Jong Hyeon, när Incredible Miracle-proffset plockade hem den delade tredjeplatsen i de globala finalerna av WCS första säsong.

I och med tredjeplatsen och prissumman på 10 000 dollar kunde Mvp under dagen passera MC på resultatsajten SC2Earnings lista över vilka spelare som vunnit mest pengar i StarCraft II.

Hack i häl på legendaren Flash
Enligt SC2Earnings konkurrent Esportsearnings, som räknar vinstpengar inom alla spel, har Mvp precis även passerat Brood War-legendaren Lee "Jaedong" Jae Dong och är nu hack i häl på den andre Brood War-legendaren Lee "Flash" Young Ho. Dock återstår drygt hela 60 000 dollar innan Mvp kan ta igen Flash försprång.

Först på listan ligger FPS-legendaren Johnathan "Fatal1ty" Wendel med 454 000 dollar. Främst från spelet Painkiller.

NaNiwa i topp-20
I toppen av SC2Earnings lista är det tomt på foreigners. Ilyes "Stephano" Satouri hamnar som första icke-korean på fjärdeplats, därefter innehar de två polackerna Grzegorz "MaNa" Komincz och Artur "Nerchio" Bloch plats 15 respektive 16. Svenskproffset Johan "Naniwa" Lucchesi kommer först på 20:e plats. Tätt efter, på plats 24 ligger sedan Marcus "ThorZaIN" Eklöf. Men därefter gör svenskrepresentationen ett hopp och inte förrän på plats 49 hittas Jeffrey "Sjow" Brusi.

Mest vunna pengar i StarCraft II enligt SC2Earnings.com
1 Incredible Miracle Jeong "Mvp" Jong Hyeon $373,520
2 SK Gaming Jang "MC" Min Chul $367,213
3 Incredible Miracle Lim "NesTea" Jae Duk $258,713
4 Evil Geniuses Ilyes "Stephano" Satouri $233,305
5 FXOpen Lee "Leenock" Dong Nyoung $208,614
6 MVPPark "DongRaeGu" Soo Ho $208,278
7 Team LiquidSong "HerO" Hyun Deok $188,524
8 Prime Lee "MarineKing" Jung Hoon $186,425
9 SK Telecom T1 Won "PartinG" Lee Sak $186,109
10 CMStorm Choi "Polt" Seong Hun $184,370


Mest vunna pengar i alla spel enligt Esportsearnings.com
1 Fatal1ty Johnathan Wendel $454,544.98
2. Flash Lee, Young Ho $437,114.55
3 Mvp Jung, Jong Hyun $377,116.38
4. Jaedong Lee, Jae Dong $368,621.09
5. MC Jang, Min Chul $366,827.11
6. Moon Jang, Jae Ho $292,019.57
7. Dendi Danylo Ishutin $270,491.27
8. Puppey Clement Ivanov $269,587.17
9. XBOCT Oleksandr Dashkevych $269,587.17
10. LighTofHeaveN Dmitriy Kupriyanov $267,699.1
0


Publicerad: 2013-06-09 12:38

INoVation tar revansch efter WCS.kr-fadäsen
INoVations nerver håller - nollar sOs och skrattar hela vägen till banken efter att ha bärgat 40 000 USD och WCS Season 1-bucklan!

För en stund sedan avgjordes den första säsongen av WCS och vilken avslutning det blev! Utöver de båda WCS.kr-finalisterna Soulkey (Z) och INoVation (T) på vars en sida av slutspelsträdet var även den europeiska mästaren Mvp (T) samt protoss-innovatören sOs (P) med och tampades om en finalplats.

Efter två rafflande semifinaler stod det klart att WCS.kr- och CODE S-vinnaren Soulkey blivit besegrad av sOs knappa 3-2 i en extremt välspelad och jämn kamp. I den andra semifinalen mellan världens kanske två bästa Terran-spelare, Mvp och INoVation blev det minst lika jämnt. När krutröken lagt sig och GG hamrats kunde INoVation ta av sig sina glasögon, torka svetten ur pannan och konstatera att han var klar för den första WCS-finalen någonsin.

I finalen mellan INoVation och sOs var det aldrig riktigt jämnt, tossen försökte och försökte men det ville sig inte riktigt då INoVation levde upp till sitt namn och lyckades oavsett vilken unitcomp som kastades på honom både överleva och utmanövrera sin motståndare mer än en gång.

För vinsten och revanschen efter den snöpliga förlusten i WCS.kr-finalen (Soulkey reverse ALL-killade honom) får INoVation $40 000 medan tvåan får nöja sig med hälften.

Slutplaceringar WCS World Finals Season 1
1. INoVation (T) $40 000
2. sOs (P) $20 000
3/4. Soulkey (Z) $10,000
3/4. Mvp (T) $10,000

Bildkälla TeamLiquid.com

Publicerad: 2013-06-03 15:52

HerO vinner WCS America
WCS America fick sitt slut med att sex av de åtta bästa var koreaner. Norska Snute tog hem priset som bästa icke-korean.

Amerikanska WCS Premiere league dominerades av koreaner från början till slut. I top 8 hittar vi endast två icke-koreaner, varav ingendera är från varken nord- eller sydamerika. Norska Snute lyckades ta sig till en sjätteplats och missar den sista platsen till säsongsfinalerna i Korea efter att han förlorat mot Alicia 3-2.

Vann gjorde Team Liquids Hero som lyckades slå Evil Geniuses Revival med 4-2 i finalen. HerO förlorade de två första kartorna, men återhämtade sig och vann sedan 4 kartor i rad.

Slutplaceringar:
1. Liquid'HerO
2. EG.Revival
3/4. Axiom.Ryung
3/4. EG.aLive
5. Axiom.Alicia

Bildkälla: TeamLiquid

Publicerad: 2013-06-02 18:12

Fatal1ty dammar av bössan och gör comeback
Fatal1ty utmanas och det satsas NT$ 300 000 (cirka 73 000 SEK) på en match!

Jonathan "Fatal1ty" Wendel är en av esporthistoriensoch världens kanske bästa och mest kända spelare, FPS-gurun har vunnit en drös tunga titlar (12 stycken världstitlar), och har efter sin aktiva karriär verkat för att främja esporten.

Det sista spelet som Fatal1ty gav en ärlig chans var Painkiller och det spelet hade sin absoluta peak under CPL World Tour och strax därefter försvann både Fatal1ty och spelet. Men nu har legendaren valt att damma av bössan och acceptera en utmaning från sin gamla sparringpartner relic, en match Painkiller som OCZ valt att stoppa in NT$300 000 till relic om han vinner!
  "Johnathan Wendel often likes to state that “FATAL1TY MEANS GAMING.” With that said, Fatal1ty has answered the challenge, and will take on relic at Taiwan’s landmark Taipei 101 building on Thursday, June 6, 2013.

  In his first professional match of consequence since 2007, will Johnathan "Fatal1ty" Wendel be ready to live up to his title as the greatest gamer in history? And obliterate relic? -OR- will relic be able to do it again? - And beat Fatal1ty? … And take home a prize of NT$300,0000."
Hela spektaklet kommer att gå av stapeln i Taiwan där Jonthan varit verksam med sin gaminggearutveckling och då i Taipei 101 Building på den svenska nationaldagen.

Relaterat: ocz.com

BONUS!

Ett rågammalt klipp, nåja (2002) med fatal1ty och Thresh från techprogrammet "The Screen Savers". Vad sägs som lite färska(?) Q3 tips från mästarna?


RAKAKA VERSION 2.5 - "ANGELÄGET"
Den här sidan använder sig av kakor för att möjliggöra interaktionsfunktionalitet och statistikföring. För att undvika kakor kan du stänga av dem via din webbläsare eller inte besöka Rakaka.